Modré hvězdičky jsou ideálním objektem pro všechny začínající milovníky jedlých květů.
Brutnák je báječná rostlina
Brutnák lékařský (Borago officinalis) je jednoletá bylina, ale v amatérských pěstitelích občas vyvolává pocit, že se jedná o trvalku. Kde jednou vyroste a šťastně vykvete, tam se radostně vysemení i následující roky. Je to rostlina teplomilná, v Česku se ve volné přírodě vyskytuje většinou jen na jižní Moravě. V nižších polohách je však její pěstování v zahradách hračka.
Příbuzenské spřízněnosti
Botanická čeleď brutnákovité se dříve nazývala drsnolisté. Je pochopitelné proč, když se na některé nejběžnější zástupce podíváte.
Vedle brutnáku patří do této skupiny ještě kostival, pilát, jejichž květy jsou také jedlé, ale i pomněnka. Jejich listy jsou však na rozdíl od brutnáku dobré jen velmi mladé nebo vůbec. Všechny uvedené rostliny jsou poměrně choulostivé na dopravu. Tedy jakmile je utrhnete, je třeba je okamžitě podávat.
Po čem chutná brutnák?
Brutnák kvete velmi dlouho. Je to způsobeno jednak tím, že jeho rostliny jsou poměrně velké a bohatě větvené, a také tím, že semena, která se samovolně vysévají, klíčí postupně.
Chutná po ústřicích, píše se často. My tady v Česku ovšem žijeme v jiné realitě a tak snadněji vystopujeme chuť okurek nebo mladých kedluben. Celá rostlina je opravdu dost srstnatá, takže intuitivně budete do kuchyně používat jenom mladé listy. V tuto roční dobu to znamená listy z okolí růstového vrcholu nebo výhonky pozdě vyklíčených rostlinek. Listy je třeba před použitím nasekat hodně nadrobno.
Co s nimi v kuchyni
Záleží jen na naší kulinární fantazii, co s brutnákem v kuchyni uděláme. Listy se mohou přimíchat do nejrůznějších salátů a to nejen zeleninových. Díky své relativní „tuhosti“ se dobře snáší s luštěninami, těstovinami, bramborami. Listy ale i květy se hodí do nejrůznějších dipů podobného typu jako tzatziki. Květy jsou skutečně jedny z nejkrásnějších jedlých dekorací. Pravidelnou pětičetnou korunu podpírá kalich a v jejím středu kontrastně vystupuje tmavý pestík a tyčinky. Působí na pohled křehce, ale jsou relativně odolné. Květy zamrazené do ledových kostek jsou neodolatelná dekorace do limonád i složitých drinků.
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz