Suroviny
- sušená cizrna 350 g
- Cibule 1 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- drcený šafrán 2 g
- rajčata, oloupaná 4 ks
- Špenát 300 g
- Sůl
- snítky tymiánu na ozdobu
Postup přípravy
- Cizrnu namočte přes noc do studené vody, aby změkla. Druhý den dopoledne, když se chystáte vařit polévku ji pořádně propláchněte pod tekoucí vodou. Proplachujte, dokud není odtékající voda čirá. Pak cizrnu nasypte do čistého hrnce, zalijte ji 1,5 litrem vody a vařte 45-60 minut do změknutí. Pěnu sbírejte. Pak sceďte, vývar uschovejte. Jemně nasekanou cibuli opečte na oleji ve velkém hrnci.
- Přidejte česnek, vlijte trochu vývaru z cizrny a v hrnci rozmíchejte i šafrán. Pak přidejte rajčata, okapanou cizrnu a zalijte asi 750 ml vývaru z cizrny, případně dolijte vodou. Vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přidejte do polévky i špenát. Podle chuti osolte. Podávejte ozdobené tymiánem.