Suroviny
- citron 2 ks
- mléko 200 ml
- polohrubá mouka 400 g
- droždí 30 g
- cukr 120 g
- vejce (velikost L) 2 ks
- máslo (změklé) 110 g
- sůl 2 lžičky
- sušené rozinky 150 g
Navíc
- mouka (na podsypání těsta)
- rostlinný tuk (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Citrony omyjte horkou vodou a osušte. Nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu z 1 citronu. Počkejte, než mléko získá pokojovou teplotu.
- Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj nadrobte droždí a smíchejte je s mlékem, špetkou cukru a trochou mouky z okraje důlku. Kvásek přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout asi 20 minut.
- Pak přidejte zbylý cukr, vejce, máslo, sůl, citronovou šťávu a kůru a vše propracujte. Těsto hněťte 7 minut v robotu (3 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně. V poslední minutě opatrně zapracujte rozinky.
- Hotové těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut. Mezitím je dvakrát až třikrát stáčejte.
- Vymastěte formu, vložte do ní těsto a nechte ho přikryté 30 minut kynout.
- Mezitím rozehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 200 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Po dosažení potřebné teploty plech vyjměte, do horké trouby (doprostřed) vložte chléb a teplotu snižte na 180 °C. Chléb pečte asi 45 minut.
- Varianta: Zvlášť jemný a s ovocnou příchutí chléb bude, když jej naleštíme pomerančovou nebo citronovou marmeládou. Stačí v malém hrnci smíchat 100 g marmelády se 100 ml vody a přivést k varu. Mašlovačkou glazuru naneseme na ještě horký chléb a podle chuti jej ozdobíme tenounkými plátky citronu nebo bobulemi červeného rybízu.