Korpus
- sušenky (cereální) 160 g
- máslo (změklé) 4 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
Náplň
- moučkový cukr 270 g
- citronová šťáva (z 1-2 citronů)
- citronová kůra 1 lžíce
- sýr Philadelphia 750 g
- vejce 4 ks
- vanilkový extrakt 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- smetana ke šlehání 150 ml
Lemon curd
- vejce 3 ks
- cukr krystal 240 g
- citronová šťáva 80 ml
- máslo 70 g
- citronová kůra 1 lžička
Postup přípravy
- Sušenky s cukrem promixujeme s máslem. Hmotu namačkáme na dno dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Boky formy vymažeme máslem. Z alobalu utrhneme dva pláty, ty přeložíme přes sebe a doprostřed položíme formu a okraje alobalu zvedneme okolo formy. Tak zamezíme tomu, aby se k formě při pečení ve vodní lázni dostala voda.
- Vše opatrně smícháme. Dáváme pozor, abychom nešlehali na vysokou rychlost a nedostali tak do směsi moc bublin. Směs nalijeme na připravený korpus ze sušenek. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (170 C) asi hodinu. Po vypnutí necháme v troubě vychladnout (cca 5 hodin). Ani při pečení troubu neotevíráme.
- Vejce, cukr, citrónovou štávu mícháme a zvolna vaříme ve vodní lázni (na hrnci s vodou miska - tak, aby se nedotýkala hladiny). Teplota směsi by neměla přesáhnout 80 C. Vaříme při této teplotě cca deset minut za stálého míchání. Až směs zhoustne a je povařená, vypneme, vmícháme máslo a kůru. Do sklenice můžeme nalít přes cedník, abychom se zbavili případných žmolků. Skladujeme ve skleničce v lednici.
- Po vychladnutí naneseme na připravený cheesecake a podáváme.
- ! Pozor! Nikdy nepoužívat kovové rezavějící metly, nádoby atd. Citronová směs je agresivní a navíc přejme nepříjemnou kovovou chuť.