Suroviny
- zelený chřest 1 kg
- žloutek (natvrdo uvařené) 2 ks
- žloutek (syrový) 1 ks
- hořčice (ostrá) 1 lžička
- vinný ocet 1 lžička
- olivový olej 125 ml
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- kapary 2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Důkladně omyjte chřest a odkrojte dřevnaté konce. Pokud je třeba, oloupejte spodní třetinu pazochů. Chřest vložte do vroucí osolené vody a vařte na středním plameni asi 5 minut. Poté chřest slijte a na cedníku nechte okapat.
- Na omáčku smíchejte vařené žloutky se syrovým žloutkem, hořčicí a octem. V rendlíku rozehřejte olivový olej, vmíchejte základ omáčky a pomalu míchejte, dokud se nevytvoří hustá krémová omáčka. Dochuťte solí a pepřem.
- Listy petrželky omyjte, důkladně osušte a nesekejte nahrubo. Chřest servírujte na talíři přelitý omáčkou a posypaný petrželkou a kapary.