Suroviny
- chřest (středně silné výhonky) 12–16 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bílý chléb (den starý, nadrobený) 30 g
- česnek (oloupaný a nastrouhaný) 1 stroužek
- citron 1 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Rozehřejte kastrol. Chřestové výhonky obalte asi v polovině oleje a po dávkách je restujte na mírném ohni, dokud nebudou měkké. Potom je odložte na zahřátý pečicí plech.
- Mezitím rozehřejte zbytek oleje na pánvi a na střední teplotě opékejte za stálého míchání chlebové drobky a česnek, dokud nebudou zlatavé. Odstavte z plotny, vmíchejte kůru z půlky citronu, petrželku a koření.
- Citron nakrájejte na klínky a ty nechte na plotně trochu opéci.
- Podávejte na zahřátých talířích, posypané strouhankou, s klínky citronu na pokapání.
- Prima tip: Zkuste péct naolejované chřestové výhonky v troubě na 180 °C asi 20–25 minut.