Suroviny
- sušenka 250 g
- máslo 100 ml
- mascarpone 600 g
- vejce 3 kusy
- žloutek 1 kus
- cukr 250 g
- vanilkový extrakt 1 dávka
- citronová kůra 1 dávka
- citronová šťáva 1 dávka
- zakysaná smetana 250 g
Postup přípravy
Dezert:Cheesecake
Postup:1. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem, sušenky ručně nebo prostřednictvím mixéru rozdrobíme. Přidáme lžící cukru, vše umačkáme, vložíme na dno formy a na chvíli dáme do ledničky.
2. Poté si připravíme tvaroh či mascarpone, přidáme cukr, vše rozmixujeme, přidáme citrónovou kůru + šťávu z citrónu a pak postupně přidáváme vejce (jedno po druhém), vše dobře vyšleháme. Směs vlijeme na připravený korpus, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu při teplotě 110°C, troubu neotvíráme!
3. Smetanu rozmícháme se dvěma lžícemi cukru a lžící vanilkového extraktu (cukru). Upečený dort potřeme směsí ze smetany a pečeme ještě pět minut. Troubu vypneme, dort necháme v troubě pozvolna vychladnout. Poté vyndáme a necháme nejméně dvě hodiny chladnout v ledničce.