Suroviny
- černý rybíz 8 hrnků
- maliny 6 hrnku
- cukr 3 hrnky
Postup přípravy
- Rybíz properte pod tekoucí vodou. Dejte ho do hrnce, přilijte třetinu hrnku vody, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud všechny kuličky nepopraskají.
- Propasírujte rybízovou kaši přes síto. Zbylé slupky a semínka už potřebovat nebudete. Hladké pyré přelijte zpět do hrnce.
- Omyjte maliny a nechte okapat. Nasypte je do hrnce s rybízem. Přidejte cukr a za neustálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, až směs zhoustne a začne želírovat. Poznáte to jednoduše: Na talířek naneste lžíci marmelády a nechte vychladnout.
- Odstavte z ohně. Seberte lžící pěnu, která se vytvořila na povrchu, a vyhoďte ji. Marmeládu nalijte do sklenic, zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte tak do druhého dne, nebo je ponořte do vroucí vody v zavařovacím hrnci a 5 minut povařte.
- PRIMA TIP: Do marmelády můžete také použít polovinu dávky červeného a polovinu černého rybízu.