Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- mléko 200 ml
- máslo 100 g
- cukr krupice 30 g
- droždí 25 g (1 balení)
- citronová kůra (z 1/2 bio citronu)
- žloutek 4 ks
Krém
- mléko 3/4 l
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 80 g
- žloutek 6 ks
- škrob (jemný) 1 lžička
- rum 3 lžíce
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte kvásek. Do hrnečku rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, čtyři lžíce teplého mléka a lžíci mouky. Nechte pod utěrkou vzejít. Mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, žloutky, rozehřátým máslem, kváskem a zbývajícím mlékem. Vypracovat těsto nechte mašinu, a pokud ji nemáte, určitě to zvládnete ručně. Jako každé kynuté těsto, i tohle potřebuje pár intenzivních minut s vařečkou. Pokud se nepropracuje dobře, je po upečení tuhé.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte z něj válečky, ty rozkrájejte na stejné kostičky. Vytvarujte buchtičky, které skládejte jednu vedle druhé na plech vymazaný olejem.
- Buchtičky nechte v teple nakynout, trvá to asi půl hodiny. Potom je pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení je ještě teplé potřete máslem.
- Krém: Nejdříve převařte mléko, přidejte do něj vydlabaný vanilkový lusk a cukr. Žloutky zašlehejte k teplému mléku společně s rumem a škrobem. Na mírném ohni zahřívejte asi 10–15 minut, kdy by směs měla přiměřeně zhoustnout. Dávejte extrémní pozor, aby se mléko nezačalo vařit, protože jinak se žloutky srazí a krém je nepoužitelný.
- Podávejte všechno ještě teplé, posypané rozinkami a se šálkem kakaa.
Náš tip: Buchtičky se šodó