Plněný sýr brie
- sýr brie 200 g
- vlašské ořechy 25 g
- máslo 50 g
- pepř
Domácí pesto
- olivový olej 1-2 lžíce
- pepř
- sůl
- citron
Postup přípravy
Domácí pesto: Do hmoždíře dáme půl stroužku česneku, špetku soli a rozdrtíme do pasty. Přidáme nasekané lístky bazalky a opět drtíme tak, aby hmota byla spojená, ale pořád byla znatelná struktura listů. Hmotu přendáme do misky. Rozehřejeme pánev, přidáme piniové oříšky a na mírném ohni za neustálého míchání oříšky opražíme, až získají jemně zlatavou barvu. Opražené oříšky rozdrtíme v hmoždíři na kaši, poté smícháme s již připravenou bazalkou a česnekem. Přidáme špetku čerstvě mletého pepře, špetku soli a promícháme. Dle chuti můžeme přidat šťávu z citronu. Přidáme 15 g parmezánu, 1-2 lžíce olivového oleje a důkladně promícháme.
Sýr brie necháme dvě hodiny v pokojové teplotě, aby změkl. Poté jej podélně rozpůlíme a opatrně vydlabeme vnitřek, který dáme do misky a použijeme jej pro přípravu nádivky. Vlašské ořechy lehce rozbijeme na menší kousky v hmoždíři nebo paličkou na maso. Přidáme je spolu s máslem do misky k sýru a důkladně promícháme. Dle chuti lze přidat česnek, chilli nebo najemno nasekané hroznové víno. Sýry naplníme zpět získanou hmotou, přiklopíme, dáme do lednice a necháme odležet. Před servírováním opět necháme sýr aspoň 20 minut rozležet v pokojové teplotě. Sýry krájíme na trojúhelníčky a servírujeme s pestem a světlým pečivem.