Suroviny
- nové brambory (malé) 500 g
- sůl 1 špetka
- bílý chřest 750 g
- cukr 1/2 lžičky
- pažitka 1 svazek
- balzamikový ocet (bílý) 4 lžíce
- pepř 1 špetka
- ančovička 30 g
- kapary 40 g
- olivový olej 6 lžic
- rukola 100 g
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Drobné brambůrky důkladně omyjte, popřípadě jemně odrhněte a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte, nechte mírně vychladnout a pokud je to potřeba oloupejte je.
- Mezitím omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce a stonky kromě špiček oloupejte škrabkou. Připravený chřest nakrájejte na menší kousky velké cca 2 cm a v osolené vodě se špetkou cukru je uvařte al dente. Bude to trvat asi 5–7 minut. Chřest slijte, nechte odkapat a vychladnout.
- Omytou pažitku nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte balzamikový ocet, sůl, pepř, ančovičky, kapary a zamíchejte. Postupně vmíchejte olivový olej. Chřest a brambory promíchejte s hotovým dresinkem a nechte alespoň hodinu marinovat.
- Na talíře servírujte omytou rukolu se salátem posypaným pažitkou.