Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Bramborový koláč s ořechovou náplní

6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Bramborový koláč s ořechovou náplní
Bramborový koláč s ořechovou náplní Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Kynuté bramborové těsto je až překvapivě kypré a vláčné. Krásně tak ladí s opulentní podzimní náplní z rozinek a ořechů.
Reklama

Suroviny (6–8 porcí)

Náplň:

Poleva:

Reklama

Postup

  1. V hrnci dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařte je doměkka. Uchovejte si asi ½ hrnku vody z vaření, brambory sceďte a nechte asi 5 minut chladnout. Pak je prolisujte do mísy a dejte stranou chladnout ještě asi na 10 minut.
  2. Vodu z brambor nechte vychladnout tak, abyste do ní mohli ponořit prst. Vsypte do ní droždí a nechte ho zpěnit.
  3. K bramborám vmíchejte cukr, 1 hrnek mouky a vzešlé droždí. Mísu přetáhněte fólií a nechte těsto na teplém místě asi 30 minut kynout.
  4. Těsto znovu promíchejte a pak do něj zapracujte zbylou mouku, vejce a sůl. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a důkladně prohněťte, až bude pružné a vláčné. Mouky přidávejte jenom tolik, aby se těsto nelepilo. Vytvarujte ho jako kouli, potřete trochou oleje a přikryté nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
  5. Na náplň opražte ořechy na suché pánvi, trvá to asi 4 minuty, pak je promíchejte s rozinkami, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Plech vyložte papírem.
  6. Těsto vytlučte, na lehce pomoučené ploše vyválejte na obdélník, potřete náplní, z delší strany stočte jako roládu a na plechu spojte jako kolo. Volně přikryté utěrkou nechte ještě hodinu kynout. Těsto potřete vejcem rozšlehaným s vodou, posypte cukrem a několikrát nařízněte šikmými řezy v pravidelných rozestupech.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C a mřížku umístěte do středu trouby. Vykynutý koláč pečte asi 40 minut, náplň přitom může trochu probublat zářezy. Nechte vychladnout na mřížce.
  8. Prima tip: místo rozinek můžete použít sušené brusinky nebo švestky předem namočené v ovocném čaji (nebo rumu).
Reklama

Bramborový koláč s ořechovou náplní  Foto:

Bramborový koláč s ořechovou náplní, foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tento bramborový koláč je skvělý a my pro vás máme v novém čísle časopisu Prima FRESH spoustu dalších bramborových receptů:

Prima FRESH - podzim 2015

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama