Těsto
- moučkový cukr 250 g
- droždí 1 sáček
- cukr krupice 1/4 hrnku
- hladká mouka 3–4 hrnky
- vejce 2 ks
Náplň
- pekanové ořechy 1 hrnek
- sušené rozinky 1 hrnek
- cukr krupice 1/2 hrnku
- mletá skořice 1,5 lžičky
- máslo 6 lžic
Poleva
- vejce 1 ks
- voda 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařte je doměkka. Uchovejte si asi ½ hrnku vody z vaření, brambory sceďte a nechte asi 5 minut chladnout. Pak je prolisujte do mísy a dejte stranou chladnout ještě asi na 10 minut.
- Vodu z brambor nechte vychladnout tak, abyste do ní mohli ponořit prst. Vsypte do ní droždí a nechte ho zpěnit.
- K bramborám vmíchejte cukr, 1 hrnek mouky a vzešlé droždí. Mísu přetáhněte fólií a nechte těsto na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Těsto znovu promíchejte a pak do něj zapracujte zbylou mouku, vejce a sůl. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a důkladně prohněťte, až bude pružné a vláčné. Mouky přidávejte jenom tolik, aby se těsto nelepilo. Vytvarujte ho jako kouli, potřete trochou oleje a přikryté nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Na náplň opražte ořechy na suché pánvi, trvá to asi 4 minuty, pak je promíchejte s rozinkami, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Plech vyložte papírem.
- Těsto vytlučte, na lehce pomoučené ploše vyválejte na obdélník, potřete náplní, z delší strany stočte jako roládu a na plechu spojte jako kolo. Volně přikryté utěrkou nechte ještě hodinu kynout. Těsto potřete vejcem rozšlehaným s vodou, posypte cukrem a několikrát nařízněte šikmými řezy v pravidelných rozestupech.
- Troubu předehřejte na 180 °C a mřížku umístěte do středu trouby. Vykynutý koláč pečte asi 40 minut, náplň přitom může trochu probublat zářezy. Nechte vychladnout na mřížce.
- Prima tip: místo rozinek můžete použít sušené brusinky nebo švestky předem namočené v ovocném čaji (nebo rumu).