Suroviny
- borůvky 300 g
- tučný tvaroh 2 ks
- bílá čokoláda 100 g
- smetana 100 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
- hnědý cukr 1 lžíce
- máslové sušenky 200 g
- máslo 2 lžíce
- želatina 2 balíčky
Postup přípravy
- Tvaroh dejte na sítko, polovinu želatiny namočte ve vodě. Sušenky rozdrťte nebo nalámejte a smíchejte s rozehřátým máslem. Hmotu vtlačte do dortové formy a skleničkou s plochým dnem zarovnejte. Dejte vychladit.
- Vykapaný tvaroh dejte do velké mísy, přidejte práškový cukr a smetanu. Vymíchejte dohladka. Nalámanou čokoládu rozehřejte v mikrovlnné troubě a přilijte do směsi. Želatinu vyždímejte, dejte do malého kastrolku a zahřívejte. Když se rozpustí, okamžitě přilijte lžíci smetany. Odstavte a promíchejte. Pak přidejte do tvarohové směsi a vše opatrně promíchejte. Vylijte na sušenkový korpus a dejte do lednice vše znovu vychladit.
- Polovinu borůvek smíchejte s hnědým cukrem a vařte asi 5 minut. Druhou polovinu želatiny namočte a pak vyždímanou rozmíchejte v horkých borůvkách. Nechte vychladnout. Nalijte na tvaroh a zbylými borůvkami posypte koláč. Dejte alespoň na 3 hodiny do lednice. Servírujte se snítkou máty nebo meduňky.