Suroviny
- hladká mouka 300 g
- droždí 7 g
- cukr krupice 50 g
- máslo 30 g
- plnotučné mléko 180 ml
- žloutek 2 ks
- pomerančová kůra 1/2 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
- višňová marmeláda 200 ml
- slunečnicový olej
Postup přípravy
- V malé misce smíchejte sušené droždí s vlažným mlékem a nechte 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou mouku s cukrem krupicí, špetkou soli a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté k mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky.
- Jakmile se na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidejte ke směsi žloutky a vanilkový extrakt a dobře prošlehejte. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujte hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněťte na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou dejte do olejem vymazané mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Těsto rovněž můžete nechat kynout přes noc v lednici.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozválejte ho na placku o tloušťce 1 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru 3–5 cm z něj vykrájejte kolečka. Kolečka dávejte na plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce pomoučíte moukou. Vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (30–60 minut).
- V hluboké pánvi si rozehřejte minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a postupně v něm osmažte vykynuté bomboloni z obou stran dozlatova. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v cukru krupici a poté je nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí je s pomocí cukrářského sáčku naplňte džemem a ihned podávejte.