Head
- svíčková 5 plátků
Postup přípravy
Maso z telecí (hovězí) svíčkové potřete olejem a poprašte pepřem a nechte aspoň hodinu odležet. Kvalitní nepřilnavou pánev rozpalte na maximum a biftek tři minuty opékejte z každé strany, zabalte do alobalu a nechte pět minut odležet. Mezitím si rozpalte troubu na 220 stupňů.Bifteky rozbalte, zachyťte šťávu, kterou pustily, a osolte je. Opět je zabalte a dejte je na 4 minuty dojít do trouby – získáte tam středně propečené šťavnaté hovězí. Dodělejte šťávu: pánev vraťte na oheň, vlijte sherry nebo portské a odvařte všechny přípečky. Přilijte šťávu z masa a vmíchejte máslo a hořčici. Omáčku dolaďte solí, pepřem a medem a podávejte k biftekům.
Americké brambory: Brambory neloupejte, ale pořádně omyjte a osušte. Přednost dejte menším nebo středně velkým bramborám. Brambory nakrájejte na měsíčky. V misce smíchejte utřený česnek, mletou papriku, oregano (rozmarýn), sůl a pepř, promíchejte a zakápněte olejem.Brambory ze všech stran potřete připravenou kořenící směsí.Připravený plech potřete olejem a vyskládejte bramborovými měsíčky. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 45 minut dozlatova. Prvních 10 minut zprudka, poté ztlumte na 150°C. Kontrolujte, hotové brambory by měly být uvnitř měkké a na povrchu křupavé.
K jídlu podáváme česnekový dip, na který v misce smícháme dohromady bílý jogurt, prolisovaný česnek, majonézu, sýr a dochutíme pepřem a solí.