Suroviny
- hladká mouka (část může být celozrnná nebo špaldová) 285 g
- jedlá soda 1 vrchovatá lžička
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 110 g
- cukr krupice (nebo třtinový) 225 g
- vejce 2 ks
- banán (přezrálé) 4 ks
- podmáslí 85 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- V míse si smíchejte sypké ingredience. Prosijte mouku, přidejte sůl a jedlou sodu. Vidličkou si rozmačkejte 4 přezrálé banány.
- V robotu nebo druhé míse utřete máslo s cukrem do pěny, postupně zašlehejte i obě vajíčka. Do směsi přilijte mléko a esenci, přidejte banány a ještě chvíli míchejte. Pokud jste se rozhodli recept trochu vylepšit, teď je vhodná chvíle, kdy můžete přidat ořechy, rozinky, sušené ovoce... Do tekuté směsi po lžících vmíchejte sypkou směs, dokud vše nebude hladké.
- Směs nalijte do formy na chlebíček, která je 22 cm dlouhá, pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu. Propečení zkontrolujte párátkem či špejlí. Chlebíček nechte zchladnout na mřížce.