Suroviny
- třtinový cukr 4 lžíce
- máslo asi 40 g
- banán (malé) 4 ks
- zmrzlina (vanilková nebo kokosová) 4 kopečky
- kokos (strouhaný a opražený) 1 velká hrst
Na omáčku
- kokosové mléko 165 ml
- třtinový cukr 1 lžíce
- vanilkový extrakt pár kapek
- hořká čokoláda 75 g
Postup přípravy
- Omáčka: Do hrnce dejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt a na střední teplotě míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte do varu a pak ji odstavte. Vhoďte do ní nalámanou čokoládu a směs vyšlehejte do hladka. Dejte stranou.
- Vysypte cukr do pánve a jemně ho zhřívejte, až se rozpustí a dostane zlatavou barvu (občas dokola zamíchejte, abyste cukru pomohli při jeho tavení). Přidejte máslo a míchejte dřevěnou vařečkou, až vytvoříte hladký karamel.
- Oloupejte banány, podélně je rozřízněte a přidejte je do pánve. Opékejte je několik minut po obou stranách, záleží na tom jak jsou vyzrálé, dokud nezkaramelizují.
- Položte banány na jednotlivé talíře, přelijte je trochou karamelu, dejte na každý kopeček zmrzliny, přelijte čokoládovo-kokosovou omáčkou. Posypete opraženým kokosem.