Suroviny
Postup přípravy
Do mísy dáme polohrubou mouku, sůl, citronovou kůru, vanilkový lusk, dětskou krupici, máslo a lžíci sádla, vše promícháme. Do většího hrnku nalijeme polovinu vlažného mléka, přidáme cukr a rozdrobíme kostku droždí a necháme vzejít. Kvásek přidáme do mísy a postupně přidáváme vlažné mléko, aby těsto bylo středně tuhé, a promícháváme 20 minut. Poté přikryjeme a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta nakrájíme kousky, uděláme placičky, ty posypeme skořicovým cukrem a dovnitř dáme 1,5 švestky a zabalíme (švem dáváme dospodu). Rovnáme do vymaštěného olejem pekáče. Buchty potřeme olejem a dáme do vyhřáté trouby na 160 stupňů asi na půl hodiny, až jsou buchty zlatavé. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem.