Suroviny
- uvařené fazolky adzuki (nebo velké bílé „sloní“ fazole) 2 šálky
- cibule 2 kusy
- olej 1 dávka
- červená paprika (koření) 1 lžička
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- zeleninový vývar (nebo vývar z fazolí či horká voda) 500 ml
- sůl 1 špetka
Na dochucení
- umeocet (nebo jablečný ocet nebo citron) 1 dávka
- sójová smetana (nebo ovesná smetana) 100 ml
Postup
- Cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky, kterou jemně posolíme a orestujeme na oleji.
- Přidáme lžičku červené sladké papriky, zarestujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo vodou.
- Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole.
- Vaříme dalších 10 minut a poté omáčku zahustíme: kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme už jen asi čtyři minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka velmi hustá, trochu ji zředíme vývarem nebo horkou vodou, pokud je řídká, přidáme trochu škrobu.
- Omáčku odstavíme z ohně a přidáme sójovou smetanu. (Přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit méně, než je uvedeno v receptu.).
- Nakonec omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citron.
- Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, výborné jsou také kukuřičné těstoviny nebo bulgur.
- My si uděláme jáhlovo-rýžové šišky. Uvařené obiloviny smícháme, přidáme trošku pohankové mouky, možno i bylinky podle chuti a uválíme kuličky, které vaříme 40 minut na páře.
- Aby jídlo bylo kompletní, hostitelka doporučuje talíř ještě doplnit o tepelně upravenou zeleninu. Ideální je napařená brokolice, květák či rané zelí.
Autor receptu: Nina Konopková