Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

5 věcí, které jste nevěděli o chlebu

5 věcí, které jste nevěděli o chlebu

5 věcí, které jste nevěděli o chlebu Zdroj: istockphoto.com

  • Zavřít
5 věcí, které jste nevěděli o chlebu

5 věcí, které jste nevěděli o chlebu Zdroj: istockphoto.com

Chléb je základní potravina, která nás v kuchyni provází už více než 12 tisíc let. Současná nabídka chlebového sortimentu je opravdu bohatá, proto si každý přijde na své. A to jak podle chuti, tak podle jeho složení.

Seznam.cz banner

Ale věděli jste třeba, že neměl vždy podobu, v jaké ho známe dnes? Nebo že základem kvalitního chleba musí být kvas? Přinášíme 5 zajímavostí, které jste možná nevěděli.

1. Chléb má svůj světový den

Světový den chleba připadá na 16. 10. a v České republice ho slavíme od roku 2009. Cílem tohoto dne je poukázat na důležitost pekárenských výrobků, které se podílejí více než třetinovým podílem na denní spotřebě potravin. Posuďte sami, průměrný Čech sní za rok až 40 kilogramů chleba, denně se prodá 1 milion bochníků a ročně ho tuzemské pekárny upečou na 300 tisíc tun. Ve světě se pak ročně sní 350 milionů tun chleba. Při příležitosti první oslavy tohoto dne upekli čeští pekaři 15 kilogramový bochník chleba a v průběhu let se pořádané oslavy Světového dne chleba staly prestižními a tradičními akcemi.

2. První zmínky o chlebu se datují od období až 10 000 let př. n. l.

Chléb, i když ne v takové podobě, v jaké ho známe dnes, je klíčovou potravinou lidstva už více než 12 tisíc let. První zmínky pocházejí z mladší doby kamenné. Tedy z doby, kdy se pračlověk naučil nasbíraná zrna opražit, rozdrtit, a poté z nich na nažhavených kamenech péct placky. Starověký Egypt je pak pravděpodobně kolébkou kynutého chleba. Podle legendy egyptský pekař zapomněl připravené obilné těsto na slunci a to zkvasilo. Přesto těsto upekl a výsledkem byl nový druh chleba – kynutý. Od té doby ušla příprava chleba dlouhou cestu. V českých zemích pak byl chléb symbolem pohostinnosti. To dokládá starý slovanský zvyk, kdy se hosté vítali chlebem a solí. Byl oceňován také při korunovaci českých králů, kdy mu byla dávána přednost i před zlatem.

3. Kvas by měl být základ

V 19. století, kdy docházelo k přeměně na průmyslovou výrobu, postupně nahradilo droždí starý poctivý kvas a chléb tak přišel o důležitou část – živou kulturu. Přírodní kvas totiž obsahuje několik desítek kvasinek a bakterií. Tyto mikroorganismy zajišťují chuť a nakynutí těsta, a také chrání kvas před napadením nežádoucími patogeny. Dále vyrábějí různé enzymy a vitamíny, čímž usnadňují trávení. Přírodní kvas kyne desetkrát pomaleji než kvasnice neboli droždí. Proto v pekárnách často upřednostňují konvenční droždí před přírodním kvasem. Avšak podle skutečných pekařů je kvasový chléb základem řemeslného pekárenství. „Kvasový chléb je důležitou složkou potravy každého člověka. Je stravitelnější, kvas působí pozitivně na zažívací ústrojí. Připravujeme ho podle tradičních postupů,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus. Kvalitní kvasový chléb má pevnou tmavohnědou kůrku, která při zmáčknutí praská, střídka uvnitř je přitom měkká a vláčná.

4. Způsob skladování je důležitý

Osvědčené metody našich babiček není radno podceňovat. Ty bochník uchovávaly v čisté utěrce nebo plátně. „Před tím, než dáte chléb do chlebníku, zabalte jej do lněné utěrky,“ potvrzuje i Pavel Meduna. Pokud je v obchodě na výběr, vždy je lepší upřednostnit papírový sáček před igelitovým. Chleba je také možné zmrazit. Je důležité, aby byl zamražen ve chvíli, kdy je ještě čerstvý, aby si zachoval stejnou chuť i po rozmrazení. Bochník nakrájejte na plátky, po jednom proložte pečícím papírem a dejte do mikrotenového sáčku. V případě potřeby tak lze z mrazničky vytahovat počet krajíců, jak je aktuálně potřeba.

5. Chléb ve světě rekordů

Chléb se také stal předmětem světových rekordů. V roce 2005 v Portugalsku upekli dle tradiční portugalské receptury bochník chleba s neuvěřitelnou délkou 1 211,6 metrů. Zapsal se tak do Guinessovy knihy rekordů jako nejdelší bochník chleba na světě. Výroba trvala 59 a půl hodiny a podílelo se na ní více než 100 pekařů. Na každý metr chleba se spotřebovala 4 kila mouky, 2,5 litrů vody, 200 gramů kvasu, 100 gramů soli a 2 kila uzené vepřové klobásy. Pochutnalo si na něm pak 15 000 lidí. Brazílie se pyšní rekordem největšího bochníku chleba z roku 2008, ten vážil 1 571 kilogramů.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky sůl rady mouka kvasinky pekárna chléb tipy suroviny kvas těsto bochník základní potraviny chléb ingredience pečivo astronomie

Návrhy pro vás

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva Recepty

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu


Přečtěte si také

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Prostřeno!
Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno!
Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Havel musí mluvit s vnitřní opozicí, zní z TOP 09. Část členů boj o stranu vzdala, míní Kubáček Syn vraha z tramvaje číslo 17 terorizuje okolí, tvrdí sousedé. Napadený muž popsal děsivý útok Rakušan odsoudil kauzu s Rajchlovým videem. Jeho soukromí je nedotknutelné, zdůraznil ministr

prima-zeny

Obstáli byste na farmě Vojty Kotka jako chovatelé slepic? Vyzkoušejte se v kvízu Vojta Kotek porušil zákaz od Rádi. Na farmě má kohouta! Daniela se role zrádce zhostila na výbornou. Veroniku zákeřně připravila o statisíce

prima-zoom

Největší pavučina na světě Zastřelil milenku a pak sebe. Sebevražda korunního prince Rudolfa stále vzbuzuje otázky Stařenka rozřezala a spálila tělo svého manžela. Zbyly z něj jen dva zuby a pár kostí

prima-fresh

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Nový Predátor měl lovit nacisty Nefungovala mi ani jedna mozková buňka. Robert Pattinson popsal natáčení Duny 3, v níž má tajnou roli Dva miliony za týden. Čech vybírá peníze na ambiciózní historickou hru, podporují ho i autoři Kingdom Come

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svatomartinská tradice je živá i dnes: Husa a mladé víno nesmějí chybět 10 nečekaných tipů, jak chytře využít kočkolit doma i na zahradě Romantika z filmu Prázdniny ožila. Filmový dům Kate Winslet je k pronájmu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.