Těsto
- mouka 250 g
Náplň
- pórek 1 ks
Náplň
- koření dle chuti
- sýr ks
Postup přípravy
Přísady na těsto smícháme a necháme aso půl hodiny odležet v lednici. Pórek a cuketu nakrájíme, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.Smetanu vlijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, koření a prošleháme.Koláčovou formu vymažeme a mírně vysypeme strouhankou.Těsto vyválíme a vložíme do kulaté formy tak, aby okraje byly až nahoru, propícháme vidličkou a předpečeme v troubě cca 10-15 minut.
Na těsto poté dáme zeleninu a nalijeme směs, dozdobíme rajčaty, popř. šunkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30 minut, před dopečením posypeme nastrouhaným tučnějším výraznějším sýrem.
Koláč podáváme teplý, vlažný nebo studený s dipem, který si připravíme tak, že smícháme žervé a zakysanou smetanu. Přidáme trochu olivového oleje a ušlehánme. Podle konzistence přidáváme bílý jogurt až do požadované hustoty. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekanou pažitku a sůl, případně další oblíbené koření. Dip necháme přikrytý uležet v lednici.