Suroviny
- pomeranč (větší) 6 ks
- pomerančový likér (Grand marnier, Curacao, Cointreau) 70 cl
- moučkový cukr 40 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 25 g
- krémový sýr (nízkotučný, případně lze i měkký tvaroh) 40 g
- smetana ke šlehání (ušlehaná) 100 g
- hnědý cukr (měkčí)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na vysoký žár a nastavte ji do pozice gril.
- Jeden pomeranč překrojte podélně na půlku, nakrájejte ho na plátky a uložte stranou.
- Zbylé pomeranče vyfiletujte (zbavte bílých šlupiček) a dejte do mísy. Ze zbylých odřezků pomerančů vymačkejte do mísy šťávu.
- Do mísy přidejte trochu moučkového cukru a polovinu připraveného likéru. Nechte marinovat několik minut.
- Oddělte žloutky od bílků. Rozšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a zbytkem moučkového cukru, přidejte krémový sýr nebo tvaroh a ušlehanou šlehačku. Vše společně promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do sněhu a ten zvolna zapracujte do vzniklého krému. Na závěr vmíchejte do krému zbytek pomerančového likéru.
- Pomerančové filety rozdělte na 4 ohnivzdorné talíře nebo do mističek, navrch každého dejte krém a jednotlivé porce pod grilem rychle zapečte.
- Na závěr každou porci zlehka pocukrujte hnědým cukrem, ozdobte plátkem pomeranče a ihned podávejte.