Suroviny
- Zakysaná smetana 200 ml
- polohrubá mouka 200 g
- cukr krupice 100 g
- Vejce 1 ks
- Olej 100 ml
- prášek do pěciva 1 lžička
- letní ovoce (jahody, borůvky, černý a červený rybíz, maliny) 1 talíř
- cukr na posypání
Na drobenku
- polohrubá mouka 3 lžíce
- cukr moučka 2 lžíce
- Máslo 2 lžíce
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte smetanu, olej a vejce a důkladně rozmíchejte. Směs zpracujte na tekuté těsto.
- Suroviny na drobenku zpracujte v menším talířku.
- Těsto vylijte do předem vymazané a moukou vysypané remosky (průměr cca 26 cm). Na těsto poklaďte očištěné a nakrájené ovoce a posypte drobenkou.
- V remosce pečte zhruba 40–45 minut. Jestli je koláč upečený, poznáte podle toho, že do něj zapíchnete špejli a těsto se na špejli nelepí.
- Koláč nechte lehce vychladnout a opatrně překlopte na talíř. Posypte cukrem a podávejte.