Těsto
- máslo 90 g
- cukr krupice 70 g
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- polohrubá mouka 270 g
Krém
- smetana ke šlehání 150 g
- zakysaná smetana 250 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 2 ks
- višně 400 g
Další fantastické recepty s višněmi a třešněmi!
Článek
16x třešně s višněmi
Už jste se pustili do pečení s třešněmi a višněmi? Ne? Tak hurá do toho! :)
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Povolené máslo utřete s cukrem a následně vmíchejte i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypejte mouku a vypracujte těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžíci studené vody a zapracovat.
- Těsto vmačkejte do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložte pečicím papírem, zasypejte fazolemi (nebo pečicími kameny) a dejte do vyhřáté trouby na 15 minut.
- Zatímco se korpus předpéká, připravte si krém.
- Krém: Višně omyjte, odstopkujte a vypeckujte.
- Smetanu ke šlehání (tekutou, nešleháme ji), zakysanou smetanu, cukr, obě vejce a vanilkový extrakt vložte do mísy a metličkou v ruce zlehka spojte dohromady. Nijak zvlášť nešlehejte, ať se do krému nedostane příliš vzduchu.
- Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndejte, odstraňte zátěž (fazole/kameny) a pečicí papír a případné bubliny propíchněte vidličkou. Na korpus nalijte připravený krém, vložte do něj višně (šťávu vykapanou z višní do koláče nedáváme) a koláč vraťte do trouby. Pečte dalších 40–50 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.
- Koláč nechte zchladnout na mřížce a pak vychlaďte v lednici.