Suroviny
- vepřové kotlety (bez kosti) 4 ks
- hlávkové zelí (menší hlávka) 1 ks
- slanina (nakrájená na kostičky) 100 g
- máslo 1 lžička
- extra virgin olivový olej
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Bazalkové pesto
- česnek 4 stroužky
- strouhaný parmazán 1 šálek
- bazalka (čerstvá) 1 hrst lístků
- extra virgin olivový olej 200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte maso. Kotletky očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte mikrotenovou fólií a uložte do chladu.
- Mezitím se pusťte do přípravy zelí. Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
- Připravte si pesto. V hmoždíři společně roztlučte nebo za pomoci kuchyňského robota promixujte česnek, přidejte sůl, bazalku a parmezán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte dle chuti.
- Osolené a opepřené kotletky opečte na pánvi.
- V menším kastrůlku opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.
- Kotletky se zelím naservírujte na talíře a ihned podávejte.