Na bábovku
- měkký tvaroh 250 g
- cukr krupice 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- máslo 250 g
- vejce 5 ks
Na vymazání a vysypání formy
Na citronovou polevu
- moučkový cukr 4 lžíce
- citronová šťáva 1
Na ostružinový přeliv
- ostružiny 100 g
- třtinový cukr 1 lžíce
- voda 1 lžíce
Postup přípravy
- Připravenou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků (bílky dávejte do větší mísy, ve které je pak budete šlehat, a žloutky stačí dát do hrnečku nebo malé misky). Ve druhé velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, poté vmíchejte tvaroh, přidejte žloutky a společně ještě chvíli prošlehejte. Pak přisypte mouku, kterou smíchejte s kypřicím práškem, důkladně promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Hotové těsto přelijte do formy a dejte péct. Pečte v horkovzdušné troubě 75 minut a v polovině pečení přikryjte alobalem. Zkuste po 50 minutách píchnout špejli do bábovky, a pokud ještě nebude hotová, tak ji vraťte do trouby a hlídejte. Jakmile je bábovka upečená, nechte ji vystydnout ve formě.
- Citronová poleva: cukr prosejte do misky, začněte míchat a postupně přidávejte citronovou šťávu. Šťávy dejte tolik podle toho, jak chcete mít polevu hustou.
- Ostružinový přeliv: ostružiny umyjte a dejte do malého hrnce, přidejte lžíci vody a cukr. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a rozmixujte ostružiny tyčovým mixérem.
- Po vystydnutí bábovku polijte citronovou polevou, pro rychlejší zatuhnutí dejte bábovku na 10 minut do lednice. Poté ji polijte ostružinovým přelivem, ozdobte ostružinami a podávejte.