Suroviny
- máslo 4 lžíce
- parmská šunka (jeden 0,5 cm tlustý plátek, nakrájený na kostičky) 120 g
- cibule (malá, nakrájená najemno) 1 ks
- cukrový hrášek (mražený nebo čerstvý) 300 g
- hladkolistá petržel (nasekaná nadrobno) 1 svazek
- špagety (450 g sušených nebo 675 g čerstvých)
- strouhaný parmazán
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
- Na středním žáru v pánvi rozpustíme máslo. Na tuk dáme šunku a cibuli, které za občasného promíchání smažíme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme hrášek (ten čerstvý předem povaříme doměkka, což trvá 5 až 10 minut) a pokračujeme, dokud se řádně neprohřeje. Do směsi vmícháme petržel a dochutíme ji solí a pepřem.
- Mezitím uvaříme těstoviny. U sušené verze se řídíme pokyny na obalu; čerstvé vaříme 30 až 60 vteřin doměkka, avšak na skus.
- Hotové těstoviny přecedíme a vyklopíme do zahřáté mísy. Přidáme směs z pánve a oboje promícháme. Podáváme v zahřátých polévkových talířích. Vedle dáme na stůl misku s parmezánem.