Suroviny
- surimi tyčinky 1 balení
- uzený losos 1 balení
- salátová okurka 1 kus
- avokádo 1 kus
- rýže 1 kus
- řasa na sushi 5 kus
- horká voda 200 ml
- rýžový ocet 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- wasabi pasta 1 dávka
- sójová omáčka 0 dávky
- naložený zázvor 1 balení
Postup přípravy
1. Rýži důkladně opereme. Vložíme do hrnce a přilijeme vodu v poměru dva díly vody na jeden díl rýže. Rychle uvedeme do varu, pak žár stáhneme a vaříme dalších patnáct minut. Rýži nesolíme a nezvedáme pokličku! Po čtvrt hodině odstavíme, sejmeme poklici a hrnec ihned přikryjeme čistou suchou utěrkou a poklici vrátíme zpět. Rýži takto necháme dojít ještě dvacet minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže).
2. V misce nebo skleničce smíchejte dvě deci horké vody, dvě polévkové lžíce octa, polévkovou lžíci cukru a kávovou lžičku soli (stačí na tři deci suché rýže). Nemíchat kovovým nástrojem! Vše je nejlépe připravit předem nebo v průběhu vaření rýže, aby směs stačila vychladnout.
3. Rýži přemístíme do nekovové misky a pomalu ji smícháme se směsí octa, cukru, vody a soli. Nemá být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Jakmile máme rýži hotovou, rozmístíme ji rovnoměrně na řasu, přidáme libovolnou náplň nakrájenou na nudličky a pomocí podložky tvoříme rolky. Hotové sushi nakrájíme ostrým nožem na kolečka. Podáváme s wasabi pastou (s tou opatrně!), sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.