návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Rozinka

Rozinka (Primární fotografie)
Rozinka (Primární fotografie)
Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. Mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení (do ...
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. Mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení (do těsta – např. bábovka, mazanec, vánočka, či se přidávají do náplní – především tvarohové k plnění drobného sladkého pečiva – koláče, šátečky aj.) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo, čatní). Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama