Suroviny
- špagety 500 g
- rajčatové pyré (nebo sekaná rajčata) 800 ml
- hladkolistá petržel 1 svazek
- tuňák v olivovém oleji 1 velká konzerva
- ančovička 8 filátek
- kapary 1 hrst
- černé olivy (s peckou) 1 hrst
- česnek 2 stroužky
- mletá skořice 1 špetka
- chilli papričky 1 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
"Po těstovinách alla carbonara mám omáčku původem z jižní Itálie plnou rybích chutí a šťavnatého rajčatového suga ráda asi nejvíce. Začínám pozorovat, že puttanescu jíme zpravidla v pátek. Asi proto, že koncem týdne už nezbývá moc sil na složité variace, které si raději nechávám na víkend. Puttanescu zvládnete za 15 minut a nasytí celou famílii čítající 4 – 6 hlav. Allora…"
Postup přípravy
- Do velkého hrnce nalijte dostatek vody pro těstoviny. Vodu osolte, přiveďte k varu a vložte do ní špagety. Vařte je 8 – 10 minut.
- Mezitím rozpalte velkou pánev. Celý svazek petržele nasekejte, ale stonky a listy si na prkně rozdělte. Na zahřátou pánev nalijte olej z tuňákové konzervy a přidejte stonky petržele. Jdou do pánve jako první, budou sladké a měkké. Pak tam vyklopte tuňáka a filety ančoviček, které trochu rozmačkejte vařečkou. Můžete přidat i olej z ančoviček, ať je omáčka pěkně výrazná.
- Dále jde do pánve hrst kapar a rozmačkané stroužky česneku. Vše na pánvi párkrát prohoďte, přidejte špetku skořice a rajčatové sugo. Nechte na plameni zvolna probublávat. Ochutnejte, osolte a opepřete.
- Pokud jsou u stolu děti, odeberte právě teď pár naběraček omáčky bokem, dříve než přidáte chilli. Omáčku po přidání papričky ještě chvilku povařte. Vezměte hrst černých oliv a jednu podruhé do omáčky přidejte. Mezi prsty zmáčkněte olivu, šťáva z ní je další chutí pro vaši omáčku. Pecky vyhoďte.
- Pasta by už měla být al dente, tak ji pomocí kleští jen přeházejte na pánev do omáčky. Vodu zbytečně neokapávejte, pomůže těstovinám lépe absorbovat sugo. Těstoviny v pánvi promíchejte a servírujte na talíř. Na závěr posypte pastu nasekanými listy petržele a zastříkněte ji olivovým olejem.