Na karamel
- máslo (neslané) 30 g
- třtinový cukr 100 g
- šlehačka (40 % tuku) 150 ml
- sůl (vločková sůl (Maldon) a trochu na zdobení) 1/2 lžičky
Na čokoládovou část
- smetana ke šlehání 300 ml
- čokoláda (tabulka rozpuštěné hořké tmavé čokolády) 200 g
- vanilkový extrakt pár kapek
Postup přípravy
- Příprava karamelu: Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a tučnou šlehačku. Směs míchejte při nízké teplotě dokud se vše nerozpustí, potom zvyšte teplotu a míchejte, dokud směs nezhoustne do konsistence karamelu. Sundejte pánev z ohně a nechte karamel ochladit 10 – 15 minut. Potom do něj vmíchejte šupiny soli. Směs nalijte do sklenek a nechte usadit.
- Čokoládový krém: Smetanu uveďte do varu a přelijte jí rozpuštěnou čokoládu. Přidejte vanilkový extrakt a míchejte směs do hladka. Nalijte směs přes karamel a nechte usadit. Před podáváním posypte povrch solnými šupinkami.
- Prima tip: Abyste si byli jisti, že krém bude opravdu hladký, projeďte jej tyčovým mixérem.