Suroviny
- bůček 600 g
- vepřová krkovice 600 g
- hřebíček 3 kusy
- bobkový list 1 kus
- tymián 1 snítka
- česnek 3 stroužky
- sůl 1 dávka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Bůček vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme ho spolu s masem na kostičky. Do velkého kastrolu dáme nejdřív mírně povolit bůček. Pokud použijete sádlo, tak ho přidáme také. Na začátek podlijeme asi dvěma deci vody a můžeme i při dušení dále lehce podlévat. Až se sádlo trochu rozpustí, přidáme maso a kůže, hřebíčky, bobkový list, tymián a česnek (stroužky stlačíme plochou stranou nože, až prasknou a krásně se rozvoní). Přikryjeme pokličkou a necháme mírně probublávat tři hodiny, občas zamícháme.
2. Po této době odkryjeme, vylovíme kůže a necháme odkryté vařit další tři hodinky. Přidáme sůl a pepř, necháme chvilku vychladnout a vylovíme koření a hotový rillettes přelijeme do připravených misek, případně skleniček. Děrovanou naběračkou nejdříve přendejte maso a pak zalijte tukem. Zbylý tuk můžete použít třeba na pečení brambor anebo jiné dobroty.
3. Po ztuhnutí v lednici můžeme to, co nespotřebujeme v dohledné době, zamrazit.