Suroviny
- hovězí žebro 500 g
- kuřecí skelet 2 ks
- zelenina (kořenová zelenina na vývar) 300 g
- bílé zelí (nakrájené najemno) 1 malá hlávka
- červená řepa (menší, nastrouhaná a zakapaná šťávou z 1 citronu) 4 ks
- brambory (menší, nakrájené) 4–5 ks
- husí sádlo (nebo kachní sádlo)
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- kopr (nasekaný)
- česnek (několik stroužků, rozdrcené)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Maso, skelety a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu zalijte ve velkém hrnci studenou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte asi 3 hodiny. V začátku varu sbírejte vzniklou pěnu, aby se vývar nezkalil. Sceďte ho, libové maso nakrájejte na menší a úhledné kousky.
- Maso vraťte do vývaru, přidejte zelí, řepu a brambory a povařte 15 až 20 minut.
- Mezitím osmažte na rozehřátém sádle nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Vmíchejte rajčatový protlak a cukr. Směs přidejte do polévky a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte, přidejte do ní nakrájený kopr a česnek a podávejte.