Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- červená paprika 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- mleté hovězí maso 500 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- drcené chipotle papričky 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- sušené oregano 1 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- voda nebo vývar 150 ml
- sůl
- kukuřice 1 plechovka
- černé nebo červené fazole 1 plechovka
- sekaná rajčata 600 g (1 a 1/2 plechovky)
K podávání
- uvařená rýže
- zakysaná smetana
- čerstvý koriandr
- limetka
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu orestujte na oleji cibule nakrájené nadrobno. Pak přidejte červenou papriku a řapík celeru na kostičky, nasekané stroužky česneku a pár minut restujte.
- Přidejte mleté hovězí maso, rozdělte vařečkou na malé kousky a restujte, až se maso zatáhne. Přidejte rajčatový protlak, drcené chipotle papričky (kupuju v Marks & Spencer), kajenský pepř, mletý římský kmín, oregano a špetku skořice. Promíchejte, až se koření rozvoní a poté zalijte vařící vodou nebo vývarem.
- Osolte a přidejte scezenou kukuřici a fazole. Přilijte konzervovaná sekaná rajčata. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 1 hodinu, až chilli hezky zhoustne.
- Servírujte s rýží, zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a limetkou.
PRIMA TIP: Pokud chcete jídlo odlehčit, použijte mleté krůtí maso místo hovězího. A chilli podávejte samotné bez rýže, pouze se zeleným salátem.
Ideální zimní pokrm: Chilli con carne 2 Zdroj: Klára Michalová