Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- červená paprika 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- mleté hovězí maso 500 g
- rajský protlak 2 lžíce
- chipotle papričky (drcené ) 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- voda (nebo vývar) 150 ml
- kukuřice 1 plechovka
- fazole (černé nebo červené ) 1 plechovka
- rajčata (sekaná ) 600 g (1 a 1/2 plechovky)
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- sůl
K podávání
- rýže (uvařená )
- zakysaná smetana
- koriandr (čerstvý )
- limetka
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu orestujte na oleji cibule nakrájené nadrobno. Pak přidejte červenou papriku a řapík celeru na kostičky, nasekané stroužky česneku a pár minut restujte.
- Přidejte mleté hovězí maso, rozdělte vařečkou na malé kousky a restujte, až se maso zatáhne. Přidejte rajčatový protlak, drcené chipotle papričky (kupuju v Marks & Spencer), kajenský pepř, mletý římský kmín, oregano a špetku skořice. Promíchejte, až se koření rozvoní a poté zalijte vařící vodou nebo vývarem.
- Osolte a přidejte scezenou kukuřici a fazole. Přilijte konzervovaná sekaná rajčata. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 1 hodinu, až chilli hezky zhoustne.
- Servírujte s rýží, zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a limetkou.
PRIMA TIP: Pokud chcete jídlo odlehčit, použijte mleté krůtí maso místo hovězího. A chilli podávejte samotné bez rýže, pouze se zeleným salátem.
Ideální zimní pokrm: Chilli con carne 2 Zdroj: Klára Michalová