Suroviny
- quinoa 375 g
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 750 g
- rajčata (zralá velká ) 2 ks
- citron (velké ) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- šťáva z granátového jablka (džus z granátového jablka) 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- extra virgin olivový olej 125 ml
- salátová okurka (velká ) 1/2 ks
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- máta (čerstvá ) 1 hrst
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Odkaz
Quinoa je hit!
Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena jsou přímo pokladnicí zdraví prospěšných látek, navíc se skvělou chutí. Vyzkoušejte ji s našimi...
Postup přípravy
- Quinou propláchněte v jemném sítu pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci zahřejte vývar až k varu, vsypte quinou a ¼ lžičky soli, zamíchejte, snižte teplotu, přiklopte poklicí a bez míchání vařte doměkka. Trvá to zhruba 15 minut a tekutina by se měla zcela vsáknout. Uvařenou quinou načechrejte vidličkou a přesypte do velké mísy.
- Rajčata zbavte semen, nakrájejte dužinu na kostky do menší misky a promíchejte s ¼ lžičky soli. Nechte je zhruba 5 minut odstát, až pustí tekutinu a pak je sceďte.
- Mezitím omyjte jeden citron horkou vodou, osušte ho a nastrouhejte z něj kůru. Oba citrony rozpulte a vymačkejte z nich šťávu. Pět lžic šťávy dejte do misky se strouhanou kůrou, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, džus z granátového jablka, cukr, ½ lžičky soli a zlehka opepřete. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pomalu vmíchejte olivový olej a dochuťte. Tři čtvrtiny dresinku přelijte přes hotovou quinou a promíchejte.
- Okurku nakrájejte na kostky, jarní cibulku nadrobno a promíchejte se zbylým dresinkem. Přelijte přes rajčata v cedníku a nechte okapat.
- Petržel a mátu nasekejte nahrubo, vsypte ke quinoe, přidejte rajčata s okurkou a jemně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.