návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Quinoa s rajčaty, okurkou a čerstvými bylinkami

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 30 minut
Quinoa s rajčaty, okurkou a čerstvými bylinkami
Autor: kuchařka Superjídlo Quinoa s rajčaty, okurkou a čerstvými bylinkami
V poslední době oblíbená quinoa vyniká obsahem bílkovin, což se v kombinaci se zeleninou výborně hodí. V této variaci na středovýchodní tabbouleh hraje prim trio jarní cibulky, petrželky a máty, které jídlu dodávají svěží barvu, vůni i chuť.

Postup

  1. Quinou propláchněte v jemném sítu pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci zahřejte vývar až k varu, vsypte quinou a ¼ lžičky soli, zamíchejte, snižte teplotu, přiklopte poklicí a bez míchání vařte doměkka. Trvá to zhruba 15 minut a tekutina by se měla zcela vsáknout. Uvařenou quinou načechrejte vidličkou a přesypte do velké mísy.
  2. Rajčata zbavte semen, nakrájejte dužinu na kostky do menší misky a promíchejte s ¼ lžičky soli. Nechte je zhruba 5 minut odstát, až pustí tekutinu a pak je sceďte.
  3. Mezitím omyjte jeden citron horkou vodou, osušte ho a nastrouhejte z něj kůru. Oba citrony rozpulte a vymačkejte z nich šťávu. Pět lžic šťávy dejte do misky se strouhanou kůrou, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, džus z granátového jablka, cukr, ½ lžičky soli a zlehka opepřete. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pomalu vmíchejte olivový olej a dochuťte. Tři čtvrtiny dresinku přelijte přes hotovou quinou a promíchejte.
  4. Okurku nakrájejte na kostky, jarní cibulku nadrobno a promíchejte se zbylým dresinkem. Přelijte přes rajčata v cedníku a nechte okapat.
  5. Petržel a mátu nasekejte nahrubo, vsypte ke quinoe, přidejte rajčata s okurkou a jemně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Quinoa s rajčaty, okurkou a čerstvými bylinkami  Foto: Quinoa s rajčaty, okurkou a čerstvými bylinkami; foto: kuchařka Superjídlo

Superjídlo

kuchařka Superjídlo Foto: Více než 80 lahodných receptů s použitím nejzdravějších přírodních surovin

Jacobi Dana

Tato kniha vám pomůže dostat na váš stůl čerstvé a zdravé potraviny v kteroukoli denní dobu. Všechny recepty jsou výživné, obsahují zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena. Zaměřte se na jídlo rostlinného původu a zjistíte, že jíst zdravě nebylo nikdy tak jednoduché! 80 receptů vás o tom přesvědčí!

U každého receptu najdete seznam ingrediencí. Uvařte si třeba lahodný bulgur salát s paprikou, cizrnu s pistáciemi; sicilské krevety s květákem a mandlemi, kuřecí salát s tacos a oříšky kešu nebo pečené sladké brambory s kmínem a koriandrem – tyto recepty vás překvapí originální kombinací chutí. Kniha obsahuje též soupis všech použitých ingrediencí s popisem, ze kterého se dozvíte jejich výhody a jaký mají vliv na vaše zdraví.