Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pražská šunka zapečená v chlebu
Suroviny (1 bochník porce)
- kvalitní vepřová šunka bez kosti 1,5 kg
- Bobkový list 3 ks
- Cibule 2 ks
- celý černý pepř 1 lžička
- hladká mouka 800 g
- pšeničný šrot 150 g
- Sůl
- krupicový cukr 1 lžička
- instantní droždí 2 sáčky
- vývar ze šunky (nebo vody) 500 ml
- případně mák a kmín na posypání
Postup
- Do vařící vody vložte maso (kůži můžete ponechat). Přidejte bobkový list, cibuli a celý pepř. Na mírném ohni vařte asi 90 minut.
- Na těsto smíchejte mouku a šrot. Osolte a přidejte cukr a droždí. Zalijte tekutinou a uhněťte (ručně nebo v robotu) pevné těsto. Pod utěrkou ho pak nechte asi půl hodiny odpočívat a kynout.
- Šunku vyjměte a osušte. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1 cm. Zabalte do ní maso. Bochník můžete na povrchu lehce posypat kmínem nebo mákem (není nutné). Lehce ho osolte a nechte asi 10 minut odpočívat.
- Bochník položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 až 45 minut dozlatova. Během posledních 10 minut pečení potírejte kůrku studenou vodou.
Gurmet - Vaše škola vaření
V březnovém čísle časopisu Gurmet najdete lahůdkové toulky po Středočeském kraji a kuchyni staré Prahy. Naučíme vás také to nejlepší bramborové těsto a jaké dobroty si z něj můžete sami připravit. Další díl seriálu Gurmet kolem světa vás zavede do Velké Británie, takže nejprve vás čeká nedělní oběd v anglickém stylu, při kterém vám nabídneme skvělý rostbíf či mraženou vinnou pěnu s portským.
Spojnicí mezi kuchyní této ostrovní země a Českem je pečicí nádoba značky Remoska, a my jsme se proto rozhodli inspirovat vás několika recepty, které speciálně pro remosku a její britské uživatelky upravila česká rodačka lady Milena Grenfell-Baines, jejíž životní příběh najdete v březnovém čísle také. Exkluzivně vám též přinášíme recepty ikonického britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.
Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.