Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pikantní salát z brokolice a vajec s ančovičkami
Zajímavý salát z dílny Jamie Olivera, který o něm říká: „Razantní křupavý salát plný senzačních a zdravých věcí je dobrou protiváhou ke svátečnímu přejídání.“ Zlatá slova…
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brokolice, ideálně druh s dlouhými křehkými stonky 500 g
- velká vejce pokojové teploty 4 ks
- dijonská nebo hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- špetka krupicového cukru
- Česnek 2 velké stroužky
- ančovičky 6–8 filátek
- čerstvá červená chilli paprička 1 ks
- krutony z bílého chleba, osmažené na troše olivového oleje
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu a asi 5 minut v ní vařte brokolici (u stonkové budou stačit 3 minuty). Pak ji hned přesuňte do mísy se studenou vodou, aby neztratila barvu. Vroucí vodu v hrnci ponechte na plameni.
- Do hrnce dejte vejce a vařte je asi 6 minut, aby měla ještě trochu vláčný žloutek. Vyndejte je a dejte stranou, brokolici vyndejte ze studené vody, dejte ji okapat a do mísy dejte ochladit uvařená vejce.
- Prošlehejte 1 lžíci oleje s hořčicí, octem, cukrem, 1 lžící studené vody a trochou soli a pepře na zálivku. Vejce oloupejte a rozkrojte je napůl.
- Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky, ančovičky natrhejte na kousky a chilli papričku nadrobno nakrájejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a na středním plameni na něm osmažte plátky česneku, trvá to asi 30 vteřin. Vsypte brokolici a smažte na vysokém plameni 2 minuty, až se začne trochu připékat.
- Brokolici rozestřete na talíř, přidejte půlky vajec, krutony a ančovičky. Posypte nakrájenou chilli papričkou, zakapejte zálivkou a podávejte.
Pikantní salát z brokolice a vajec s ančovičkami; foto: L. A. CREATIVE FOOD