Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nektarinkový koláč
Pokud chcete zazářit nějakým nevšedním dezertem, vyzkoušejte tento nektarinkový koláč. Nejenže vypadá skvěle, ale i báječně chutná.
do 2 hodin
3 menší koláče porce
Suroviny (3 menší koláče porce)
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 1 lžíce
- Sůl 1 lžička
- Vejce 1 ks
- jablečný ocet 1 lžička
- studená voda 5 lžic
- Máslo 170 g
- lupínky mandlí 1/3 hrnku
- cukr moučka
Na náplň:
- nektarinky 5 ks
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
- domácí vanilkový cukr 2 lžíce
- broskvová nebo meruňková marmeláda 3 lžíce
- pár lístků čerstvé máty
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Prosejte mouku, kterou smíchejte se solí a cukrem. Zapracujte máslo a ručně vytvořte drobenku, přidejte vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracujte hladké těsto, které pak v potravinářské fólii nebo sáčku nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte nektarinkovou náplň. Nektarinky omyjte a nakrájejte na tenké měsíčky. Ve velké míse je opatrně smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Takto je nechte 10 minut odpočívat. Připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.
- Po vytažení z lednice rozdělte těsto na tři stejné části, kdy na moukou posypané ploše vyválejte každou na zhruba půlcentimetrovou placku. Na střed každé placky rozprostřete po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládejte nektarinky, poté těsto na okrajích zaviňte. Okraje potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobte lupínky mandliček. Pečte 35 minut. Po vytažení a vychladnutí posypte cukrem a ozdobte lístky máty.
Nektarinkový koláč, foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let