Suroviny
- máslo ( pokojové teploty na vymazání formy)
- vejce 6 ks
- javorový sirup 1 šálek
- extra virgin olivový olej 1/4 šálku
- mandlový extrakt 2 lžičky
- citronová kůra 1 lžíce
- mořská sůl (jemná ) 1/2 lžičky
- mandlová moučka 5 šálků
- loupané mandle (nakrájené na lupínky) 1 šálek
Abyste získali vláčný, delikátní dort, použijte místo celých mletých mandlí mandlovou moučku, která se vyrábí z blanšírovaných mandlí bez slupky.
Článek
18x báječné sladké recepty bez lepku
Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C. Skládací dortovou formu (s odnímatelným ráfkem) o průměru 22 cm vymažte máslem.
- Ve velké míchací misce společně prošlehejte vejce, javorový sirup, olej, mandlový výtažek, citronovou kůru a sůl. Přidejte mandlovou moučku a míchejte, dokud se přísady důkladně nespojí.
- Těsto nalijte do dortové formy a nahoře posypte mandlovými lupínky. Pečte ve středu trouby, dokud špejli zabodnutou do středu dortu nevytáhnete čistou, trvá to 40 až 45 minut.
- Nechte dort vychladnout ve formě na kuchyňské mřížce. Okraje dortu opatrně uvolněte tenkým nožem a sejměte z formy ráfek. Zajeďte nožem pod dort a uvolněte jej zespodu. Přeneste dort na servírovací talíř. Nakrájejte na 12 dílků.