Suroviny
- mák (nemletý ) 50 g
- voda 500 ml
- javorový sirup 1 lžička
- jemné plátýnko
- vanilkový extrakt (volitelné) cca 1 lžička
- sůl špetka
Chcete-li mléko vydatnější, navyšte poměr máku vůči vodě. Na 500 ml použijte 60–70 g máku a dál postupujte podle receptu.
Postup přípravy
- Mák zalijte vodou a v lednici nechte odpočívat do druhého dne.
- Neslévejte ani neproplachujte, ale přelijte namočený mák i s vodou do blenderu nebo výkonného mixéru, přidejte javorový sirup a sůl, plus eventuálně vanilkový extrakt.
- Mixujte, dokud tekutina nezbělá a mák se nerozmixuje úplně maximálně s ohledem na výkon vašeho stroje. Černé kousíčky tam samozřejmě budou stále. Proces mixování v běžném blenderu/mixéru trvá zhruba minutu až dvě, když chcete být opravdu poctiví.
- Cedník vystelte plátýnkem, přelijte do něj rozmixovanou směs a přeceďte tekutinu. Můžete si pomoci postupným vymačkáváním tekutiny z plátýnka, je to výrazně rychlejší.
- Uchovejte v lednici, kde vydrží zhruba dva dny.