Suroviny
- cuketa (malé nebo střední) 500–600 g
- vývar (zeleninový nebo kuřecí ) 300–400 ml
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olej (olivový nebo slunečnicový )
- smetana (30–40% ) 150–200 ml
- kari koření (madráské kari nebo kajenský pepř (volitelné)) 1 lžička / 1/4 lžičky
- bylinky (výhonky, mikro bylinky nebo jedlé květy na ozdobu)
- sůl
- pepř
Článek
20+ originálních receptů na výtečná letní jídla z cukety
Cuketa je snad nejvděčnější letní zelenina... Roste jako divá, má jemnou, neutrální chuť, kterou lze kombinovat téměř s čímkoli a díky nízkému obsahu kalorií se hodí pro...
Postup přípravy
- Cukety zbavte konců a nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátky.
- V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte asi minutu.
- Poté přidejte cukety, česnek, případně kari / kajenský pepř a za občasného míchání restujte asi 5 minut tak, aby zelenina moc nechytla barvu.
- Přidejte vývar, špetku soli a vařte cca 15 minut, dokud nebude cuketa měkká tak akorát.
- Obsah hrnce přesuňte do mixéru a rozmixujte, můžete použít i tyčový mixér.
- Šlehejte do krémové konzistence. Smetanu je možné vynechat, pokud ji používáte, přilijte ji do polévky a ještě asi minutu mixujte. Polévku dochuťte solí a pepřem.