Suroviny
- květák (střední ) 1 ks
- slanina 100 g
- cibule (malá ) 2 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 a 1/2 l
- slunečnicová semínka
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravte suroviny. Květák rozeberte na růžičky a pokrájejte na cca 2cm kousky.
- Slaninu pokrájejte na malé proužky. Mrkev nakrájejte na 1cm kostičky. Česnek nakrájejte na plátky a cibuli na malé kostičky.
- Pokrájenou slaninu vložte do hrnce a pomalu pražte. Je potřeba, aby pustila co nejvíce tuku a vypražila se dokřupava. Pak ji přendejte na kousek ubrousku. Tuk ze slaniny využijte na restování zeleniny.
- Nejprve tedy do tuku přidejte cibuli. Opékejte tak dlouho, dokud nebude lesklá, zesklovatělá.
- Poté přidejte mrkev pokrájenou na kostičky a česnek pokrájený na plátky. Restujte dozlatova. Přidejte pokrájený květák a chvilku restujte, cca 2 minuty.
- Celé to zalijte vývarem nebo vodou. A vařte do změknutí květáku, cca 15 minut.
- Když je květák měkký, tak ho tyčovým mixérem rozmixujte. Pokud je polévka stále hustá, až kašovitá, tak přidejte trochu vody. Poté polévku osolte a opepřete.
- Na suché pánvi opražte dvě hrsti slunečnicových semínek do zlatohněda a můžete servírovat. Do talíře nalijte polévku, zasypejte semínky, petrželkou a trochou slaniny.