Suroviny
- kdoule (větší ) 2 ks
- máslo 2 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- vlašské ořechy 50 g
- sušené rozinky naložené v rumu 1 hrst
- med 2 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- chilli (mleté) 1 špetka
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
- Omyté kdoule zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo jiné nepravidelné tvary. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Na mírném ohni rozpusťte máslo v pánvi, vložte do něj kdoule a duste je doměkka asi 10 minut.
- Jakmile kdoule změknou, přidejte najemno nasekané vlašské ořechy a rozinky, duste dalších pět minut, aby se chutě propojily.
- Nakonec směs vylaďte k dokonalosti medem, kořením, zakápněte ji citronem a osolte tak, aby vám chutnala. Nechte ji vychladnout, zavřete do sklenic a uchovávejte v lednici. Neotevřená vydrží i měsíc.
PRIMA TIP: Kdoulové chutney tvoří výtečný tandem s francouzským plísnovým sýrem brie, který má sám o sobě velmi jemnou, až nevýraznou chuť. Obojí si rozhodně zaslouží doplnit kořeněným červeným vínem.