Suroviny
- jablka 550 g
- listové těsto 300 g
- máslo 50 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- mletá skořice 1 lžička
- vanilkový lusk 1 ks
- máslo 1 lžíce
- calvados 40 ml
- moučkový cukr
- smetana
Postup přípravy
- Oloupaná jablka zbavte jádřinců.
- Do pánve vsypte cukr a připravte světlý karamel. Pánev dejte stranou a vmíchejte máslo s trochou pálenky. Vlijte do zapékací mísy.
- Jablka překrájejte na půlky, rozložte v zapékací míse a posypte skořicí.
- Listové těsto vyválejte na sílu cca 3 mm, vykrojte kruh a po celé ploše přejeďte děrovacím válečkem. Vykrojeným těstem přeložte jablka, zarovnejte a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C cca 30 minut.
- Hotový koláč potřete rozpuštěným máslem smíchaným s calvadosem. Koláč rozkrojte a servírujte se smetanou ochucenou vanilkovým luskem.
- PRIMA TIP: Můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo jablečným sorbetem.