Najděte si recept
Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady

Suroviny (4–6 porce)
- Máslo 3 lžíce
- čerstvý zázvor 2cm kousek
- cukr krupice 2 lžíce
- máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostky 1 kg
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- šťáva ze 3 pomerančů
- zeleninový nebo kuřecí vývar 1 litr
- smetana na vaření 150 ml
- Sůl
Postup
- Na másle orestujte nakrájenou cibuli a najemno nasekaný oloupaný zázvor. Když cibule zesklovatí, zasypte ji cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté přihoďte nakrájenou dýni a restujte, až se rozvoní. Vsypte pomerančovou kůru a přilijte šťávu z pomeranče. Nechte lehce vyvařit a poté zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, až bude dýně měkká.
- Polévku rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a dochuťte solí.
- Servírujte s opečenými krutony z celozrnného chleba a zakápněte dýňovým olejem. Případně můžete místo krutonů použít nasucho opražená dýňová semínka.
Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady, foto: Klára Michalová
BABIČČINA ZAHRADA
Tovární 536, Průhonice, www.babiccinazahrada.cz
Prvorepubliková babiččina česká kuchyně v moderním pojetí, odlehčené verzi a zdravějším provedení. Vaše návštěva začíná domácím pečeným chlebem s kvasem, který se podává se škvarkovou pomazánkou, máslem a ochuceným tvarohem, a končí domácími plněnými buchtami a bábovkou.
V restauraci se jídla připravují z potravin od drobných pěstitelů, farmářů ale i dodavatelů, kteří zaručují požadovanou kvalitu. Používají se pouze potraviny, které geograficky patří do Čech, rostou tu nebo rostly.
Vše se připravuje ve dvou otevřených kuchyních, vybavených moderní technologií. Skrz okno nebo výdej můžete sledovat práci kuchařů, jak vše připravují. Když budou mít čas, rádi poradí, jak doma připravit jídlo, na kterém jste si pochutnali.
Radek David, Executive Chef pro restaurace La Veranda v Praze, Babiččina zahrada v Průhonicích a síť pěti restaurací Oliva a restaurace La Veranda v Kyjevě.
Při přípravě jídel Radka vždy inspiruje sezonnost a suroviny v té nejlepší kvalitě, které pak pomocí techniky a poctivé kuchařské práce přetaví v jídlo ve vlastním moderním provedení a v originálním stylu podávání.