Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Čokoládovo-karamelový dort

8–10 porcí
do 2 hodin
Čokoládovo-karamelový dort
Čokoládovo-karamelový dort Autor: isifa.com
Kombinace čokolády a karamelu nemůže nikdy zklamat. Ozdobte dort malými cukrovými nebo čokoládovými vajíčky a dezert pro svátky jara je na světě.
Reklama

Suroviny (8–10 porcí)

Na karamelovou vrstvu:

Reklama

Postup

  1. Rozválejte těsto do velikosti dortové formy (i s okraji) a v potravinové fólii asi 30 minut nechte chladit v lednici.
  2. Zahřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Pečicí plech dejte do trouby rozehřát.
  3. Vychlazené těsto dejte do formy, vidličkou je dobře upěchujte na dno a okraje, položte na něj pečicí papír a na něj nasypte fazole. Formu s těstem dejte do trouby na rozpálený plech na 15 minut. Potom formu vyndejte z trouby, dejte pryč pečicí papír a fazole a vraťte zpět do trouby na 3–5 minut, dokud těsto nezačne lehce zlatovět. Vyndejte formu z trouby a stáhněte teplotu na 180 °C, u plynové na stupeň na stupeň 4.
  4. Karamelová vrstva: Na hluboké pánvi nechte rozpustit na mírném ohni máslo, přidejte kondenzované mléko, sirup, sůl a míchejte, dokud se směs úplně nespojí. Směs nechte asi 10 minut mírně pobublávat za stálého míchání, aby se nepřichytila ke dnu, dokud nebude zlatá. Potom pánev sejměte z plotny, vylijte na těsto a dejte stranou.
  5. Čokoládová vrstva: Do mísy nalámejte čokoládu, přidejte máslo a nechte v mikrovlnné troubě rozpustit, nebo směs rozpusťte ve vodní lázni. Do směsi nasypte kakao a vanilkový extrakt. Lehce vyšlehejte vejce a cukr a potom vyšlehejte s crème fraîche. Vmíchejte do čokoládové směsi. Vylijte do dortové formy na karamelovou vrstvu. 
  6. V troubě pečte 40–45 minut nebo dokud se náplň nespojí. Vyndejte dort z trouby a nechte asi 30 minut vychladnout. Potom jej vyndejte z formy a na dortovém talíři nechte zcela vychladnout. Práškovým cukrem pocukrujte těsně před podáváním. Můžete jej ozdobit dekoračními velikonočními vajíčky. 
  7. Prima tip: Dort je lépe podávat v pokojové teplotě než vychlazený, protože karamel by byl příliš tvrdý.
Reklama

Čokoládovo-karamelový dort Foto: isifa.com

Čokoládovo-karamelový dort. Foto: isifa.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama