Suroviny
- červená cibule 5 ks
- máslo 2 lžíce
- červené víno 250 ml
- vývar 300 ml
- tymián 1 snítka
- bobkový list
- sůl
- pepř
- bageta
- sýr na strouhání (kvalitní) 80 g
Tahle verze používá červenou cibuli spolu s červeným vínem, takže chuť je více zemitější než u klasické verze a zapečená s toustem a kupou sýra vydá za samostatné jídlo. Nejvíc práce dá opéct cibuli, pak už je to hračka.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, v hrnci s širokým dnem pomalu na másle nechte zesklovatět a pokračujte v opékání, až cibule dostane jemnou zlatavou barvu. Při opékání je zejména na konci potřeba velmi často míchat, aby se cibule nepřipalovala.
- K cibuli nalijte červené víno a vývar, přidejte tymián a bobkový list a vše nechte pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků, čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří.
- Když cibule změkne, tymián a bobkový list pak z polévky vyndejte, dochuťte solí a pepřem a stáhněte z plotny.
- Před podáváním navrch polévky naskládejte plátky bagety a na ně přidejte nastrouhaný sýr. Celou polévku nakonec zapečte pod grilem dozlatova, aby se sýr roztekl a zezlátl.