Piškot
- vejce (vejce, pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)) 6 ks
- cukr krupice (cukr krupice) 200 g
- hrubá krupice (hrubá mouka) 150 g
- máslo (máslo na vymazání formy)
- mouka (trocha mouky na vysypání formy)
Krém
- mascarpone (Mascarpone) 5 balení (po 250 g)
- moučkový cukr (cukr moučka) 4 lžíce
- vanilkový extrakt (pár kapek)
- smetana ke šlehání (31%) 200 g
- borůvky (lesní borůvky, které budou uvnitř dortu)
- borůvky (čerstvé kanadské borůvky na ozdobení dortu)
- jedlé květy
Šťáva z borůvek
- borůvky (lesní) 150 g
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou, troubu předehřejte na 170 °C. V jedné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku, přimíchejte mouku.
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do směsi mouky a žloutků s cukrem. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 30 minut. Po vytažení z trouby nechte korpus úplně vystydnout.
- Během doby pečení umyjte a očistěte borůvky a připravte z nich šťávu, kterou použijte do krému.
- Borůvky dejte do hrnce společně s cukrem a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Poté borůvky rozmixujte a ještě chviličku redukujte. Nakonec je propasírujte přes sítko a šťávu nechte vystydnout.
- Na krém si připravte dvě větší mísy. Do jedné dejte mascarpone a vyšlehejte ho s cukrem a pár kapkami vanilkového extraktu. Ve druhé míse vyšlehejte smetanu dotuha a opatrně ji vmíchejte do vyšlehaného mascarpone.
- Takto vytvořený krém rozdělte rovnoměrně do dvou misek. Do jedné mísy vmíchejte ke krému borůvkovou šťávu a ručně rozmíchejte. Krémy pak naplňte jednorázové cukrářské zdobicí sáčky.
- Korpus vodorovně rozkrojte na 3 přibližně stejné části. Spodní část korpusu dejte na pevný podklad (na talíř, na podnos nebo na spodní část odnímatelné formy). Na korpus naneste tenkou vrstvu bílého krému, na který sem tam poklaďte lesní borůvky a mírně je do krému zatlačte, na ně pak naneste další vrstvu krému.
- Položte druhou část korpusu a postupujte stejně – krém, borůvky, krém a třetí korpus. Jakmile máte dort takto připravený, potřete ještě jeho vrchní část zbytkem bílého krému.
- Nakonec na celý dort naneste borůvkový krém, zahlaďte, dozdobte kanadskými borůvkami a jedlými květy. Dort nechte několik hodin (nebo přes noc) v lednici odpočinout.
Náš tip: Máme pro vás 20 dortů na oslavu začátku i konce prázdnin