Suroviny
- quinoa 100 g
- mrkev (velká, nakrájená na šikmé plátky) 1 ks
- rozmarýn (čerstvý) 2 větvičky
- olej (olivový nebo avokádový)
- rajčata 4–5 ks
- sůl 1,5 lžičky
- voda (nebo zeleninový vývar) 2 l
- zeleninový bujón 2 kostky
- bílé zelí (nakrájené na nudličky) 100 g
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 100 g
- česnek 4 stroužky
Postup přípravy
- Nejprve pořádně properte quinou podle základního receptu a nechte ji okapat v cedníku.
- Očištěnou zeleninu nakrájejte a dejte opékat na olej cibuli, mrkev a čerstvý rozmarýn.
- Po chvíli přidejte okapanou quinou a několik minut ji za stálého míchání restujte s cibulí a s mrkví. Osolte, přidejte oloupaná rajčata, horkou vodu, zeleninové bujóny a přiveďte k varu.
- Po 10 minutách přidejte zelí a řapíkatý celer (hrst řapíkatého celeru si ještě nechte stranou) a vařte dalších 10 minut.
- Vypněte, přidejte zbytek řapíkatého celeru, dochuťte dle potřeby solí, čerstvě umletým pepřem a olivovým nebo avokádovým olejem Olivado s příchutí rozmarýnu – ten dodá skvělou vůni i chuť. Dle chuti můžete přidat i trošku česneku. Před servírováním vyndejte větvičky rozmarýnu.