Na omáčku
- horká voda hrnek
Postup přípravy
- Nakrájíme mrkev a kedlubnu – můžeme ozdobně. Zeleninu promícháme a jemně osolíme. Skleněné nudle namočíme do hrnce nebo misky s teplou vodou.
- Maso (musí být prvotřídní, aby ihned změklo) nakrájíme přes vlákno na co nejtenčí plátky, pak je ještě překrájíme na co nejjemnější kostičky. Stejným způsobem naložíme se zázvorem. Smícháme ho s masem a směs lehce poprášíme glutasolem.
- Okurku oloupeme, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájíme, špalíčky rozkrájíme na čtvrtky a z nich odkrajujeme co nejtenčí plátky. Také karambolu nakrájíme na jemné plátky. Cibulku očistíme, s kouskem zelené nati překrojíme na čtvrtky a z těch odkrajujeme nebo spíš odlupujeme opět co nejjemnější plátky.
- Na omáčku oloupeme stroužky česneku, silně je zmáčkneme plochou stranou nože (tím se uvolní spousta vůně), a pak je nakrájíme nebo nasekáme najemno. Ocet smícháme s cukrem. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchneme a promícháme s cukrem a octem. Suroviny na omáčku smícháme a přidáme k nim lžíci ozdobně nakrájené mrkve s kedlubnou.
- Nudle scedíme a na minutku ponoříme do vařící vody. Poté vyjmeme a necháme okapat. Nakrájené maso dáme do cedníku a také je na chvilku ponoříme do vařící vody, aby zhnědlo. Pokud nemáme dost velký cedník, vaříme je po částech. Všechny připravené suroviny přemístíme do různých misek, abychom měli všechno na balení závitků pěkně po ruce. Hlávku salátu rozčtvrtíme a jednotlivé listy překrájíme na menší kousky. Koriandr rozdělíme na větvičky, případně jenom na lístky. Připravíme si ještě jednu misku s teplou vodou.
- Na pracovní plochu si položíme placičku rýžového papíru, kousek salátu namočíme do teplé vody a použijeme ho jako mašlovačku. Pracujeme rychle, aby byla placka potřená stejnoměrně a nezačala se trhat. Ten kousek salátu, s nímž jsme placku natírali, položíme doprostřed horní třetiny placky. Přidáme svazeček rýžových nudlí, trochu masa a pak všechny další suroviny. Pokud jsou nakrájeny dostatečně jemně, vznikne úhledná hromádka, která se dá do placky pevně zavinout – asi jako palačinka. Okraje rolky zahrneme dospodu.
- Pikantní omáčku, do které budeme závitky namáčet, rozdělíme do mističek. Závitky podáváme okamžitě, spolu s omáčkou.